De ce sa vizitezi Bacaul November 28, 2020
Merită să vizitezi Bacăul? Iată o selecție de obiective și experiențe care te conving ca Da!
Este sau nu județul Bacău o destinație turistică? Merită să vizitezi această destinație aproape inexistentă pe harta turistică? Am selectat acele obiective care te vor convinge că da, merită din plin!
Aceste vremuri provocatoare pentru oricine reprezintă o invitație de nerefuzat pentru a porni pe cărări mai puțin umblate. Aproape că suntem obligați să ieșim din tipare și să ne uităm mai atenți în jurul nostru, să încercăm ceva nou. Sigur vom observa lucruri și locuri inedite, deosebite.
O destinație neașteptat de ofertantă este Bacău. Județul te așteaptă cu surprize, desigur plăcute, indiferent dacă ești pasionat de istorie, cultură, natură sau de toate la un loc. Te bucuri de proverbiala ospitalitate moldovenească, vezi ceva nou și ai experiențe deosebite.
Bonus: ai posibilitatea să-ți faci rezervare în căsuțe de lemn KUB, ceva nou și pitoresc în peisajul românesc. O ofertă absolut deosebită pentru un sejur atipic. Hai la drum!
Știați că?
Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și să poposim mai întai în municipiul Bacău. Urbea e atestată documentar în 1408, în timpul lui Alexandru cel Bun, dar e evident că istoria sa se pierde mult înapoi în timp.
În anul 1467, Bacăul a fost ocupaț temporar de trupele maghiare conduse de Matei Corvin.
Situat la răscrucea rutelor comerciale dintre Moldova, Transilvania și Țara Românească, Bacău a fost și un important nod vamal.
La finele sec. al XIV-lea, târgul Bacăului prospera și datorită atribuţiilor sale militare.
În sec. al XV-lea, Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare, a ctitorit aici Curtea Domneacă și Biserica Precista. Ansamblul Curții Domnești este reperul istoric nr. 1 pentru Bacău.
Ridicat în a doua parte a sec al. XV-lea, ansamblul e format din vestigiile vechii Curți Domnești, Turnului Locuință și Biserica „Precista”.
Vizitând Biserica Precista (1490), vei recunoaște stilul inconfundabil al bisericilor construite în stilul consacrat de Ștefan cel Mare.
În Bacău au văzut lumina zilei poeții Vasile Alecsandri și George Bacovia. Pe străzile urbei s-au “pierdut” pașii unor personalități emblematice ale culturii precum George Enescu, Vasile Pârvan, Grigore Tăbăcaru, Nicu Enea și George Apostu.
De neratat în Bacău
Bacăul nu e un oraș sumbru și întunecat așa cum ai fi tentat să-ți imaginezi după ce ai citit poeziile lui Bacovia, unele în manuscris chiar la Casa sa Memorială. Bacăul se menține tânăr și destul de neliniștit și nu doar datorită Universității sale. Ești interesat de natură și știință? Nu rata Vivariul, care te va uimi cu a sa colecție impresionantă de pești, păsări și reptile autohtone și exotice. Vrei confortul unui boutique hotel de 3*? Fă cu un click rezervare la una din casele de vacanță KUB din Lilieci.
Călătorului îi stă bine cu drumul, ai o listă mai lungă de atracții turistice în împrejurimile Bacăului.
Salina Tg. Ocna
Este ideală pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, relaxare și mișcare. Peisajul fascinant din adâncurile albe de sare este potențat de un lac subteran și o cascadă. O biserică underground, un muzeu al sării și un bazin exterior cu apă termală fac din Târgu Ocna un reper turistic. La nici 20 km distanță. o altă atracție își cere dreptul la atenția ta…
Slănic Moldova
E vestită pentru izvoarele sale minerale și pentru aerul curat, ambele cu proprietăți vindecătoare. Păzită de Munții Nemira, stațiunea de pe malurile pârăului Slănic te înviorează cu aerul său curat, te umple de liniște și te uimește cu istoria sa interesantă. Cea supranumită “Perla Moldovei” și-a început aventura în turismul de sănătate în anul 1840. Apele minerale de aici au câștigat în timp multe premii internaționale, în zonă au apărut mai multe hoteluri și chiar și un Cazinou. O linie specială de cale ferată a fost construită pentru ea.
Rezervația Nemira
La Slănic Moldova merită să mergi și pentru drumeții. Pe cărările de munte ale Rezervației Nemira poate că vei întâlni acele căsuțe de lemn țuguiate, ca din povești, cu geamuri mari care lasă natura să fie și mai aproape. Arată într-un mare fel, merită să-ți faci rezervare în aceste căsuțe de vacanță care, deși extrem de pitorești, oferă tot confortul și siguranța epocii digitalizării.
Drumeții
Două trasee la pas sunt recomandate în Rezervația Naturală Nemira, ambele cu plecare din Slănic Moldova. După aprox. cinci km, ajungi la Farcul Mare (Vârful Nemirei, 1.700 m) şi Farcul Mic (300 m). Vârful Şandru e rezervat celor mai experimentați, tronează la 1.639 m înălțime. Dacă vrei un sejur plin în experiențe deosebite, fă acum rezervare la casele de vacanță KUB. Te vei întoarce sigur!
Cheile şi Cascada Slănicului
Au o lungime de aprox. 400 m, suficient să te impresioneze cu peisajele sălbatice. Ambele obiective sunt parte a traseului „300 de scări”, care pornesc din Slănic Moldova. Traseul îți permite să mergi la pas, chiar deasupra cascadei, indiferent de condiția fizică.
Mănăstirea Măgura Ocnei
Construită pe un pinden stâncos care domină Târgu Ocna și un peisaj montan superb, Mănăstirea Măgura Ocnei este atestată documentar în 1653.
Lacul Valea Uzului
Un baraj natural, situat la patru km de Sălătruc, la altitudinea de 532 m. S-a format în anul 1883 printr-o alunecare de teren ce a blocat râurile Izvorul Negru şi Uz. Aici poți face lungi plimbări relaxante sau depăna povești pescărești. Între timp, apa strânsă în lac alimentează orașele din aval.
Cascada Buciaş
Se află mai sus de Mănăstirea Caşin, la 25 km de Oneşti. Are o cădere superbă și vijelioasă de apă, un voal susurând de 15 metri înălţime. Trebuie să faci o drumeție până la cascadă, dar merită să ajungi măcar pentru că puțini au reușit să o facă până acum.
Castelul Roşu-Hemeiuş
Eleganța construcției ridicate la finele sec. al XIX-lea de o familie de moșieri te frapează prin arhitectura elictică și nuanțele de roșu ale cărămizilor. Superbii trandafiri care împânzesc locul potențează frumusețea castelului și insuflă optimismul la vremuri mai bune. Poți avea și tu propria reședință în Lilieci, dacă faci rezervare la căsuțele de lemn KUB din localitate. E situat la aprox. 10 km de Bacău, în comuna Hemeiuș, sat Lilieci.
Racoș și cetățile sale
Poți spune că Racoș e mai aproape de Transilvania decât de Moldova și nu ai greși. Localitatea e la 91 km Bacău, dar merită vizitată pentru istoria și semnificația sa. Aici a fost cea mai mare aşezare dacică din Ţara Bîrsei și al doilea centru politico-administrativ şi religios, după Sarmizegetusa. Are peste 2.500 de ani de istorie atestată care ascunde multe mistere. Mult mai nouă este proprietatea unui conte maghiar, luxosul castel Racoș, care își caută acum strălucirea de altădată
Vizitând Bacăul, te vei întreba probabil “de ce nu am făcut-o până acum”?
Drum bun!