Harghita-taramul caselor de vacanta si cabanelor! February 9, 2021
Să mergi haihui prin Harghita nu e nicidecum plictisitor dar nici din cale afară de obositor. Zona aceasta prea puțin cunoscută e plină de atracții și tentații pentru fiecare, cu mic, cu mare. Și credeți-mă, e și ieșită un pic din tipare.
Üdvözöljük-Bine ați venit!
Unii îi apreciază natura, alții cultura. Unii vin la băi sau la Spa, alții îi adoră cărările de munte și pârtiile de schi. Nu ai cum să ratezi oferta gastronomică a zonei unde gulașul, paprika și kurtoskalacs sunt la loc de cinste în meniuri. Nu vrem să amintim de palinka, nu e recomandată decât celor majori și extrem de rar. Mai bine testează șomloi, o prăjitură elictică, cu creme de vanilie și ciocolată, care îneacă, nemiloase, pișcoturile! Sau gomboți, găluștile de prune delicioase, preparate cu drag în mai toate gospodăriile locale.
Ce are mai bun Harghita?
Că tot am amintit de tradiții, zona este una a comorilor etnografice și a obiceiurilor cu îndărătnicie păstrate. Măiestrit lucrate și apoi pictate, obiecte tradiționale din lemn îți fură privirea cu verdele crud, roșul aprins al trandafirilor și albul petalelor de măr. Mult mai impozante sunt porțile secuiești, sigur le-ai admirat și pe cele maramureșene. Pe cele din zonă, din satul Máréfalva-Satu Mare, sculptate cu motive tradiționale și pictate odinioară în culori aprinse, o mână de localnici inimoși se străduiesc să le salveze. Nu trece nepăsător pe lângă ele, sunt chiar în drumul spre unele dintre cele mai interesante atracții turistice ale zonei, între Odorheiul Secuiesc și Băile Homorod. La 25 km de Odorheiu Secuiesc și la 18 km de Cristuru Secuiesc, se află vechiul sat Inlăcei. Odată ce-i treci pragul, faci un pas, și apoi altul și altul, înapoi în timp, acum sute de ani. Ulițele alambicate și strâmte te conduc către case care de care mai fățoase. Te-ai aștepta ca o bunică să apară pe veranda umbrită, chemându-te repede la o masă gustoasă... Intră și mai mult în atmosferă și alege cazarea la o pensiune de aici.
Natură și aventură
Dar natura și diversele activități pe care le poți face sunt cele aduc sarea și piperul destinației. Hai în acest loc verde, cu sate răsfirate printre dealuri și văi, cu râuri repezi și cristaline. Străjuit de vârfurile blânde ale Carpaților Orientali, Harghita este o destinație care pare cumva la capătul pământului… Desigur, este doar o impresie! Și chiar dacă ar fi așa, Harghita merită cu siguranță vizitată în peregrinările tale prin Transilvania. Este un “colț” de rai, în care poți să te izolezi de lume dacă aceasta îți dorești. Dacă vrei să fii cât mai aproape de natură, Harghita este cel mai potrivit loc să alegi să te cazezi într-o pensiune de munte! Te vor încânta nu doar pădurile de brad, aerul curat de munte ci și ospitalitatea și seriozitatea localnicilor!
Tratamente sau Spa la Băile Tușnad
Dacă vrei să te bucuri de Spa sau de unele tratamente, îți poți stabili cartierul general la Tușnad. Dar celebra stațiune balneoclimaterică are și câteva atuuri în plus față de oferta Spa și lacurile cu ape minerale și termale. Aerul curat și ozonat te energizează, te face să vrei să stai mai mult. O drumeție către Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa Centrală, nu e de ratat. După cele aprox. trei ore de drumeție din Tușnad, imaginea lacului ivindu-se printre brazii semeți este bucurie pură! Pe timp frumos, poți observa bulele de gaz, care se ridică de pe fundul lacului. Un “touch” de pudră fină care adaugă frumuseții naturale o aură de mister. Vara, te poți plimba cu barca pe apele calme, dar reci, ale lacului aflat la 946 m altitudine. Iarna, când totul e bocnă, apa din craterul Ciomatului Mare, care stă ascuns sub luciul apei, îngheață. Așa că lacul se transformă într-un patinoar ad-hoc.
Drumeție către Lacul Sfânta Ana
Pe cărările înalte de munte trebuie să te duci echipat, mai ales că pentru această drumeție necesită o zi. Pe drum, vei putea face un popas la Tinovul Mohoș. Amplasat la poalele Vârfului Mohoş (1.177 m), la o altitudine de 1.050 m, Tinovul Mohoş este de fapt o turbărie alpină, cu ochiuri de lac în care se oglindește cerul, iar pinii încearcă să supraviețuiască în stratul de turbă. Fii atent aici, în această rezervație naturală! Și nu pentru că sunt plante rare carnivore, supraviețuitoare din era cuaternară și glaciară ci pentru că ești în sălbăticia naturii! Moș Martin nu e deloc străin de aceste locuri! Dacă ești pasionat de animale sălbatice, aici poți vedea șerpi de apă, vipere și multe specii de păsări.
La schi sau săniuș
Vrei să te cazezi într-o casă de vacanță autentică? Prima pe lista recomandărilor e Casa Ria, la poalele munților Harghita, în Miercurea-Ciuc. Dacă ai făcut rezervarea la pensiunea Casa Ria, poți să-ți iei și familia sau prietenii pentru câteva zile de liniște, distracție și relaxare. Are toate facilitățile, plus o grădină generoasă și un grătar exterior. E la doar 11 km de pârtiile de schi din Băile Harghita. Stațiunea aceasta ascunsă între munți se mândrește cu opțiunile sale pentru tine, fanul turismului activ! Stau mărturie pârtiile de schi Csipike, Miklós (cea mai lungă pârtie, de 850 m) și Kossuth, cu instalații nocturne și tunuri de zăpadă. Sezonul de schi e mai lung aici, poți avea norocul de a schia chiar și la finele lui aprilie, și patinoarul generos este deschis! Parcul de aventură Belu și castelul Miko, din orașul Miercurea-Ciuc, sunt și ele de vizitat.
Aventuri montane la Ghimeș
În Lunca de Sus, nu departe de spectaculosul pas Ghimeș-Palanka, ce leagă Miercurea- Ciuc de Comănești, se află cea mai lungă pistă de bob din România. Pista de bob și cele două pârtii de schi de la SkiGyimes au devenit, de ceva timp, atracții pentru zona Ghimeșului, de o frumusețe sălbatică, răpitoare. Poți atinge chiar și 45 de km/h pe pârtia de bob, dacă ai curaj și-ți place viteza.
Din nou la Spa
O bună variantă de luat în calcul dacă ești un iubitor al sporturilor albe este Băile Homorod. Pârtia de aici, potrivită mai ales celor începători, e la o distanță de 10 km de Casa Ria. În resortul de la baza pârtiei cu nocturnă poți testa și serviciile Spa dar și bucatele ungurești. Interesat de mai multe pârtii de schi? Le găsești și în Borsec (sunt două pentru începători, una pentru intermediari), în pasul Bucin (două, pentru începători), la Praid (începători).
Acestea fiind spuse, poate că și vouă v-a venit ideea “bine ar fi să-mi fac rezervare la o casă de vacanță în Harghita!” Să mă cazez la o pensiune tradițională, cu mobilier vechi, recondiționat, să gust din bucatele locului și să mă bucur în voie de cât mai multe din atracțiile zonei. Poți dori ceva mai mult? Noi ți-am pregătit oferte de cazare la case de vacanță din Harghita și împrejurimi. Dar lista atracțiilor zonei nu s-a sfârșit!
Praid și comoara din adâncuri
Ai ajuns în Harghita? Nu rata salina Praid. Este una dintre bogățiile naturale ale zonei și o comoară pentru turismul local. Depozitul uriaș de sare este doar un drob din „Ţinutul Sării” din care fac parte și Sovata, Ilieşi, Corund și cele două Ocne, de Sus şi de Jos. Zăcământul de la Praid a fost exploatat pentru prima dată de romani și a făcut parte din rezerva coroanei imperiului Austro-Ungar, după rechiziționare. În prezent, această fascinantă lume subterană ne oferă nouă, turiștilor obișnuiți, nu doar gust ci și beneficii pentru sănătate și relaxare. Iar sarea în bucate din zăcământul Praid mai ajunge pentru sute de ani, nu-ți fă griji! Bazinul cu apă sărată din vecinătatea salinei este și el o atracție majoră, pe timp de vară. O remarcabilă structură geologică este stânca de aragonit Dealul Melcilor, situată în colţul sudic al bazinului Praidului, în vecinătatea drumului naţional spre Corund.
Cheile Bicazului și Lacul Roșu
Dacă tot ai pornit la drum pe drumuri de munte, nu ocoli Cheile Bicazului! Un loc fascinant, probabil cele mai celebre monumente ale naturii de acest fel din România. Opera râului Bicaz, care și-a săpat cu o incredibilă putere drum în Munții Hășmașului, Cheile Bicazului sunt mai mult decât un drum șerpuit. E un loc provocator, la granița dintre două provincii istorice ale țării, foarte popular în rândul celor care iubesc drumețiile. Pereții abrupți și serpentinele fac deliciul turiștilor de rând, dar cei obișnuiți cu drumețiile și escalada au trecut de mult la un alt nivel: Șaua Iadului, Piatra Singuratică, Masivul Ghilcoș. La o aruncătură de băț, celebrul Lacul Roșu se potrivește perfect în peisajul impresionant. Era tot ce mai lipsea, dacă mai era nevoie de ceva, ca să te îndrăgostești pe vecie de Harghita!
Poți dori ceva mai mult? Noi ți-am pregătit oferte de cazare la case de vacanță din Harghita și împrejurimi. Poate știi că suntem mereu bucuroși de oaspeți, ușile noastre, cei de la rentakub.com, sunt mereu deschise pentru voi! vă așteptăm cu drag!